"TraceMyIP.org"

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

30 NOE 2012
Αρκετές βροχές τις τελευταίες 2-3 ημέρες αλλά  δεν θεωρείται υγρό το φθινόπωρο που περνάμε . Το αντίθετο θα έλεγα. Για τον λόγο αυτον η καρποφορία δεν είναι μεγάλη. Ακόμα δεν εχουμε κρύο. Σήμερα καθότι Παρασκευή και υπάρχει λιγος χρόνος ανεβήκαμε με τον Πέτρο μετά από  μια γρήγορη απόφαση έπειτα από την προτροπή ενός όμορφου ανοίγματος του καιρού και της προειδοποίησης ότι θα κρυώσει την επόμενη εβδομάδα. Σε αντιθεση με την Δυτική και Κεντρική Ελλάδα, εδώ οι βροχές ήταν πολύ λίγες . Η αξιολόγηση "λίγες" σχετίζεται με την δυναμική των μυκηλίων. Η περιοχή μας λοιπόν δεν είναι από τους παραδείσους του μανιταριού αυτό να το λέμε. Οι ιδανικές περίοδοι είναι μικρές. Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης βλέπουμε πολύ μεγάλες και παχιές περιόδους, με παραγωγές που ξεπερνουν την δική μας φαντασία. Ομως ο τόπος μας είναι πολύ καλός και για άλλους λόγους άλλωστε. Γι αυτό τα λίγα μανιταρια μας πρ΄πει να τα προφυλάσουμε. Μην τα κλωτσάτε όσοι δεν ενδιαφέρεστε. Παρακαλώ μην μαζεύετε τα πολύ μικρά και τα πολύ ώριμα.  Υπάρχουν μανιταρια με φαρμακευτικές ιδιότητες που δεν τα ξέρουμε και μανιταρια καταπληκτικά για φαγητό που δεν το γνωρίζουμε. Επίσης ας μην μαζεύουμε όταν έχει, υπερβολικές ποσότητες που δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε μετά.
Ο χάρτης χιονιού για την ερχόμενη Κυριακή είναι στην παρακατω ιστοσελίδα:
http://www.snowreport.gr/snownews/photos/upload/greecesnownext3to6days.cc27.jpg
Αρα στην Πίνδο και την Δυτ. Μακεδονία θα χαθούν οι σοδιές μολις χιονίσει.

Amanita faloides
Το μανιταρι αυτό πρέπει να το ξέρουμε όλοι μας.  Ειναι θανάσιμα δηλητηριώδες είδος και έχουμε πάρα πολλά στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες . Παρακαλώ διαβάστε κι άλλες ιστοσελίδες ωστε να μπορείτε να το αναγνωρίσετε  όπως και άλλα παρόμοια σαν την Amanita Pantherina και Amanita muskaria την οποία δείχνω πιο κάτω. Επίσης θεωρώ σημαντικό να επισημάνω ότι τα χρώματα του καπέλου από μόνα τους δεν είναι ασφαλής τρόπος αναγνώρισης επειδή για διάφορους λόγους ορισμένα μανιτάρια παθαίνουν αποχρωματισμό ή παίρνουν άλλα χρώματα .
amanita faloides   (poisonous)






 ------------------------------------------------------------------------------------------

Clitocybe nebularis

 Ενα μανιταρι που αρκετοί το τρώνε  αφού το βρασουν και πεταξουν το νερό. Εχουν αναφερθεί δηλητηριάσεις από αυτό το μανιταρι κατά τον Αθανασίου ISBN 978-960-8455-75-7.  

 
------------------------------------------------------------------------------------------------

 Amanita muskaria  (poisonous)
 ------------------------------------------------------------------------------------

Boletus Εdulis



 ---------------------------------------------------------------------------------
Μεγαλο μανιταρι (διάμετρος dia. 32 cm)



 --------------------------------------------------------------------------------

 Agaricus ??

βρέθηκε σε δάση 

 ---------------------------------------------------------------------------------
 Rusula delica ?  (non edible)
 το γεγονός ότι δεν είναι τελείως άσπρο αφήνει αμφιβολίες

 ======================================================

 Lactarius Deliciosus (edible)
(νόστιμο)

 ======================================================

licoperdom perlatum 
 --------------------------------------------------------------------------------
 ?"?
(not sure) Kuehneromyces Μutabilis
 or Galeria Marginata


 -----

 --------------------------------------------------------------------------------

??

3 σχόλια:

  1. Απλά έχω μια μικρη επιφύλλαξη για το boletus edulis που απεικονιζεται στη φώτο σου καθ'οτι δεν είχε τοσο χοντρό πόδι όσο θα έπρεπε!! Ωστόσο επειδη τυχαίνει να το μύρισα πρέπει να πω ότι εβγαζε μια εξαιρετική ευωδιά φρέσκου μανιταριού που πάρέπεμπε σε βωλίτη και όχι σε Suilus που μου επισημανε μια φίλη!!!

    Ομολογώ πάντως με τη συνταγή που έδωσες σε προηγούμενη αναφορά για τα καλογεράκια - γουρουνάκια ήταν μια εξαίσια και θρεπτική τηγανιά - ότι έπρεπε για εμένα σε περίοδο μάλλον νηστείας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομιζω ότι όλοι πρέπει να μαθουμε να τα μαγειρεύουμε το καθένα με τρόπο που του αρμόζει. Μόνον ετσι θα παρουμε το καλυτερο από τις ιδιαίτερες γευσεις. Βεβαια η ασχολία με τα μανιταρια διαρκεί καθε χρόνο μονο λίγες ημέρες.
    Τώρα οσον αφορά την αναγνώριση του B. edulis:Μπορουμε να αποκλέισουμε την εκδοχή suillus λόγω της ασπρης σαρκας και της μυρωδιάς. Το facebook δεν ειναι καταληλο για αναγνωρίσεις. Το πόδι μπορεί να μην είναι όπως σε φωτογραφίες αναλογικά με το καπέλο μεγάλο αλλά πρ΄πει να δεχθύμε ότι όπως όλα τα φυτά και τους ζωντανούς οργανισμούς έχει το καθενα ιδιετερότητες που έχουν σχέση με το πώς μεγαλώνουν , τι θρεπτικά συστατικά έχουν. Μην συγκρίνης τις φωτογραφίες μόνον όταν δεν εχεις πλήρεις διαστασεις. Πολλές φορές βρίσκουμε μανιταρια που είναι μεγαλύτερων διατασεων απο των βιβλιογραφιών (και πάντοτε και μικρότερων). Πάντως στην περιοχή μας δεν υπάρχουν πολλοί Bολίτες και πρέπει να το δεχθούμε αυτό. Ευχαριστώ για το σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπράβο φίλοι θρακιώτες μανιταράδες. Ωραίο μπλογκ. Αν δεν ειστε ήδη μέλη του γκρουπ των μανιταρόφιλων στο facebook ελάτε να τα λέμε και απο κει https://www.facebook.com/groups/manitarofiloi/ ή ελάτε απο την σελίδα Amanita https://www.facebook.com/Aman1ta , ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή